П'ятниця
29.03.2024
09:56
Ласкаво просимо Гость
RSS
 
Село Іскрене
Головна Реєстрація Вхід
Про заощадження ощадбанку СРСР - Форум »
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Спілкування на різні теми » Юрист радить » Про заощадження ощадбанку СРСР (Все про отримання заощаджень ощадбанку СРСР)
Про заощадження ощадбанку СРСР
iskrinaДата: Субота, 19.01.2008, 19:55 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 749
Репутація: 13
Статус: Оффлайн
Пропоную розглянути питання заощаджень ощадбанку бувшого СРСР. Хто проконсультує?
 
ЮристДата: Субота, 19.01.2008, 19:55 | Повідомлення # 2
Майор
Група: Перевірені
Повідомлень: 32
Репутація: 2
Статус: Оффлайн
Консультація для односельчан.
Як відомо, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, з 8 січня 2008 року почалась реєстрація та повернення вкладів вкаладникам бувшого ощадбанку СРСР. Даємо деякі роз'яснення з цього приводу.
1. Вкладники можуть пройти реєстрацію у відділенні ощадної каси в с. Іскрене.
2. Хто не оформив у встановленому порядку права на спадщину, що залишилась від померлих рідних, зможе це право реалізувати в судовому порядку. Для прикладу поясню. Якщо в 1990 - 2005 роках померли Ваші рідні
(батько чи мати, чи інші рідні ) в яких в ощабданку є заощадження і відповідно Ви не звертались до нотаріуса
(вважали що вклади безнадійні), то своє право на спадщину (заощадження) Ви можете реалізувати в судовому порядку. Для цього необхідно зібрати :
- ксерокопію особистого паспорту 1, 2, 11 сторінки;
- ксерокопія особистої довідки ідентифікаційного коду;
- ксерокопія свідоцтва про смерть спадкодавця (матері, батька, чи інших рідних);
- документ (чи документи), що підтверджують факт родинного зв'язку (копія свідоцтвва про народження,
копія свідоцтва про шлюб і інш.);
- при наявності, копію першої сторінки ощадкнижки;
- довідку з Іскренської сільської ради, про те що, Ви здійснили поховання померлого і фактично прийняли спадщину, а саме, взяли речі покійного.
При наявності зазначених документів, будь-який адвокат чи юрист складе Вам позовну заяву до суду, яку Ви подаєте з документами особисто до суду.
При наявності необхідних документів на протязі 2 тижнів суд може встановити право власності за Вами на заощадження померлого.
Слід додати, що за спадщину, тобто її вартість, слід сплатити державне мито - 1% від вартості позову, але не менше 51 гривні ( для прикладу - заощадження в сумі 3500 грн - держмито 51 грн, заощадження в сумі 5600 грн. - держмито 56 грн. ) Але хочу порадувати Іскренців. Відповідно до ст. 4 Декрету Кабінету Міністрів України " Про державне мито " особи, які постраждали від аварії на ЧАЕС звільнені від сплати держмита. Отже тим хто має посвідчення особи постраждалої внаслідок аварії на ЧАЕС, достатньо додати до вищеназваних документів копію посвідчення особи постраждалої від аварії на ЧАЕС, які видавались всім жителям села, які проживали в с. Іскрене з моменту аварії на ЧАЕС до 1991 року.
Зазначу, що прийняті в цьому році в спадщину заощадження, будуть повертатись в наступному 2009 році.


Слава Україні!
 
iskrinaДата: Субота, 19.01.2008, 20:09 | Повідомлення # 3
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 749
Репутація: 13
Статус: Оффлайн
Дякую Юристу. І запитання.
А ящо одночасно на суді дружина померлого чоловіка хоче передати заощадження своїм дітям. Це можливо?
Дякую.
 
ЮристДата: Неділя, 20.01.2008, 06:08 | Повідомлення # 4
Майор
Група: Перевірені
Повідомлень: 32
Репутація: 2
Статус: Оффлайн
Так це можливо. В судове засідання викликаються всі спадкоємці першої черги ( один з подружжя, що пережив спадкодавця, діти померлого та батьки померлого. Ст. 1261 Цивільного Кодексу України ). Кожен з них може відмовитись від своєї частки в спадщині. Зазначу, що частки спадкоємців в спадщині є рівними. Якщо один із спадкоємців відмовився від своєї частки в спадщині, то його частка переходить до інших спадкоємців. Якщо всі спадкоємці відмовились від спадщини, то спадщину спадкують спадкоємці другої черги ( брати, сестри померлого ) і так до четвертої черги спадкоємців. Якщо ж всі відмовились, чи немає більше спадкоємців, то спадщина переходить в державу.

Слава Україні!
 
iskrinaДата: Неділя, 20.01.2008, 14:03 | Повідомлення # 5
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 749
Репутація: 13
Статус: Оффлайн
Значить одне з подружжя не може оформити, навіть на себе, заощадження померлого без відмови всих дітей (навіть дорослих)?
 
ЮристДата: П'ятниця, 25.01.2008, 21:04 | Повідомлення # 6
Майор
Група: Перевірені
Повідомлень: 32
Репутація: 2
Статус: Оффлайн
Саме так. Відмова спадкоємців першої черги (дітей) повинна бути безумовною. Тоді їх мати (чи батько) зможе вспадкувати майно в повному обсязі. Це є законно і на мою думку не зовсім справедливо. До речі це положення прийшло до нас з сивої давнини Римського права, яке в свою чергу і в свій час модернізувалось під час завойовницьких походів. Можливо з частини біблії ( старий завіт ), при завоюванні іудеї було "списано " це положення і знайшло відображення в Римському праві. Так що, ще питання чи Рим завоював іудею, чи іудея завоювала Рим. Це так для історії і не зовсім серйозно. Але якщо серйозно подумати, то подружжя померлого є нерідною по крові померлому, фактично чужа особа, а от діти померлого є безумовно рідними по крові. То можливо в першу чергу ставити дітей спадкоємцями? Це було б, мені здається, справедливіше. А дружина (чи чоловік ) хай спадкує в другу чергу. Тоді буде задіяний принцип споріднення та принцип "все дітям ". Можливо я помиляюсь. Але згадую смішинку села Іскрено. Дочка говорить мамі : "Добре Вам мамо, вас за мого батька заміж віддали, а мене за чужого віддаєте". Погодьтесь, що це правда?!

Слава Україні!
 
iskrinaДата: П'ятниця, 25.01.2008, 23:15 | Повідомлення # 7
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 749
Репутація: 13
Статус: Оффлайн
Так. Можливо це справедливо коли діти ще малі. А якщо в них свої сім'і, свої доходи і набагато вже більші, ніж у батьків? То як одному із подружжя, що залишився, ще й по закону треба "віддати" зароблені разом кошти, до яких дорослі діти не мають відношення? Це щось не те.
 
ЮристДата: Неділя, 27.01.2008, 13:46 | Повідомлення # 8
Майор
Група: Перевірені
Повідомлень: 32
Репутація: 2
Статус: Оффлайн
Quote (iskrina)
Так. Можливо це справедливо коли діти ще малі. А якщо в них свої сім'і, свої доходи і набагато вже більші, ніж у батьків? То як одному із подружжя, що залишився, ще й по закону треба "віддати" зароблені разом кошти, до яких дорослі діти не мають відношення? Це щось не те.

Навпаки, це те що треба.
По - перше: - спадкується майно не "разом зароблене", а тільки майно і майнові права, що належать померлому (лій). Для прикладу: якщо разом побудована хата, під час подружнього життя, то спадщина відкривається тільки на половину хати, таким чином за дружиною померлого пів хати визнається (як земля за колгоспом) як її власніть, а лише на другу половину відкривається спадщина для всіх спадкоємців, в тому числі і дружини, аналогічно ділиться автомобіль і все рухоме майно.
А от заощадження, акції, паї, авторські права і т.п. є особистою власністю померлого і тому дійсно треба "ділитись" з дітьми. Зазвичай розумні та дорослі, більш забезпечені діти, залишають майно другому з подружжя. Але не забуваймо, що якщо дорослі діти успадкують майно померлого і один з подружжя буде "обдертий як липка", то існує безліч правових механізмів, якими завжди можна "прищучить" дурнуватих дітей. Ну хоча б приміром, діти, відповідно до Сімейного Кодексу України, зобов'язані утримувати та надавати матеріальну допомогу своїм батькам. Так що у одного з подружжя є шанс подати на дітей на аліменти про своє утримання. При такому розкладі і спадщини не захочеться. Так, що думаю все правильно.


Слава Україні!

Повідомлення відредагував Юрист - Неділя, 27.01.2008, 13:48
 
iskrinaДата: Неділя, 27.01.2008, 14:59 | Повідомлення # 9
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 749
Репутація: 13
Статус: Оффлайн
Ми завжди дивимось із своєї позиції і хочемо щоб Закон був завжди на нашому боці. Мабуть вірно Закон трактує питання. що ми розглядаємо.
Дякую Юристу. Підвищуємо Вас у званні. Вітаємо лейтенанта!!!
А прикладів із життя у Вас немає? Можна писати через ( Н.,-зробила, К.,-подала і т. д.).
 
ЮристДата: П'ятниця, 01.02.2008, 21:41 | Повідомлення # 10
Майор
Група: Перевірені
Повідомлень: 32
Репутація: 2
Статус: Оффлайн
Приклади приносить саме життя а простіше, кожний день.
Ну хоча би - Дітки заможні проживають в м. Київ. Помирає батько "Н".. в с. Іскрено, залишається мати "К".. ( дружина померлого ). "Дітки " пропонують мамі відмовитись від спадщини на їх користь, бо маму заберуть на Київ ( ну не можуть вони часто їздити в село, та й мамі, накінець треба пожити по людськом, в столиці). Відповідно мама, відмовляється від спадщини ( пам"ятаєте, що спадщина відкривається тільки на половину домоволодіння!). Поскільки відповідно до довіки Іскренської сільської ради, в погосподарській книзі, власником домоволодіння зазначений померлий "Н", то натаріус на законних підставах, при наявності відмови від спадщини "К", випише ( потрібний папір) свідоцтво на право власності на дітей. Дітки тут же за 5000 у.е. продадуть будинок і через місяць, мама не потрібна в Києві, ( для Києва 5000 у.є, що для Іскрено 20 грн.). Все по Закону і порядок, та тільки мама, як і не має власності в селі Іскрено і відповідно не потрібна, як і діткам в Києві. Слава богу, що в с. Іскрено я таких прикладів не знаю, а от в Шполі де домоволодіння коштує 25000 у.є. багато стареньких були моїми співбесідниками. І нерідко в судовому порядку, за позовом мами "К", свідоцтво про спадщину на " діток" визнається недійсним і відповідно подальші дії "діток" визнаються недійсними. Бо справедливість повиннна бути. За неї варто боротись, говорить красива жінка Юля Т.


Слава Україні!
 
iskrinaДата: Вівторок, 05.02.2008, 23:43 | Повідомлення # 11
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 749
Репутація: 13
Статус: Оффлайн
Знайшов на канівському сайті цікаву інформацію про виплату заощаджень http://www.kaniv.net/news.php?link=786
 
Форум » Спілкування на різні теми » Юрист радить » Про заощадження ощадбанку СРСР (Все про отримання заощаджень ощадбанку СРСР)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Найактивніші користувачі форуму:
  • Pavlo
  • oli4ka
  • iskrina
  • Депутат
  • denis-vanv
  • Дядяша
  • Міхалич
  • ОДНА_ЖІНКА
  • СІА
  • sanfed
  • Хто сьогодні був на форумі:

    Copyright Стеценко В.П. © 2024
    Сайт створено у системі uCoz